GERİ DÖNÜŞTÜRELEBİLİR ATIK TOPLAMA NOKTALARI

 

 

İçinde bulunduğumuz yüzyıl; hızlı nüfus artışı, buna bağlı olarak beslenme, enerji, sağlık, eğitim, çarpık şehirleşme, sağlıksız sanayileşme, azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik, küresel ısınma, iklim değişikliği ve doğal afetler dünyamızın en önemli çevre problemlerini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu problemlerin giderilmesi veya en aza indirilmesi; planlı şehirleşme, daha fazla yeşil alan oluşturulması, özellikle çevrede oluşan atıkların yerleşim yerlerinden uzaklaştırılması veya tabiata zarar vermeyecek hale getirilmesi sorumluluğu birçok kurum ve kuruluşun görevlerinden olmakla beraber, en fazla görev belediyelerimize düşmektedir. Bu bağlamda bize düşen görev; çevre ve insan sağlığını korumak, iyileştirmek, su kaynaklarını tasarruflu kullanma bilinci ve çevre bilincini geliştirmek, çevre kirliliğine yol açan her türlü kirleticiye karşı gerekli önlemleri almak, yasal denetim yapmak, sosyal kuruluşlarla dayanışmayı ve birlikteliği arttırmak ve Güngören’i daha yaşanabilir hale getirebilmektir. Çevrenin korunması ve kaynakların verimli kullanılması ihtiyacı, bizleri geri dönüşüm kavramını hayata geçirmeye teşvik etmiştir.

Geri dönüşümün hayata geçirilmesi ile:

•  Doğal kaynaklarımız korunur

•  Enerji tasarrufu sağlanır

•  Atık miktarı azalır

•  Ülke ekonomisine katkı sağlanır.

GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?

     Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. İkinci bir tanım olarak da geri dönüşüm terimini, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak açıklayabiliriz.

SIFIR ATIK NEDİR?

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;
❖ Verimliliğin artması,
❖ Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
❖ İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
❖ Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
❖ Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması,
❖ Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.

1 Kasım 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Sıfık Atık Zirvesi ile 'Sıfır Atık Eylem Planı' çalışmalarımıza başladık. 

Güngören Kaymakamlığı ve Belediyesi Hizmet Binalarında Sıfır Atık Uygulamalarımız

GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIMIZ

1- AMBALAJ ATIKLARI

2- ATIK CAMLAR

3- BİTKİSEL ATIK YAĞLAR

4- ATIK PİLLER

5- ELEKTRONİK ATIKLAR

6- EĞİTİMLER VE YARIŞMALAR


AMBALAJ ATIK NEDİR?

Ambalaj, pek çok tüketici ürününün bir bileşeni olup, imalat sanayinin çıktı ve nihai ürünlerinin çoğunu oluşturur. Bununla birlikte, bütün ambalajlar aynı değildir ve bu, hepsinin aynı şekilde bertaraf edilip geri dönüştürülemeyeceği anlamına gelir.

 

CAM ATIK NEDİR?

Camın ana maddesi kumdur. Kum, soda ve kireç. Bu malzemeler, 1500 dereceye kadar ısıtılarak eritilir.

 

NELER CAM ATIKTIR?

-İçecek şişeleri

-Konserve Kavanozları

-Reçel Kavanozları

BİTKİSEL ATIK YAĞ NEDİR?

Bitkisel yağlar, zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı bitki tohumlarından elde edilen yağların genel adıdır.

NELER BİTKİSEL ATIK YAĞDIR?

-Kullanılmış kızartmalık yağlar

-Son kullanım tarihi geçmiş katı ve sıvı yağ

 

ATIK PİL NEDİR?

Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara pil denir. Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere “Atık Pil" denir.

NELER ATIK PİLDİR?

-Çinko piller

-Alkalin piller 

-Lityum iyon piller

ELEKTRONİK ATIK NEDİR?

Elektronik eşyalar, ev, okul ve ofis gibi gündelik hayatın her alanında yaygın şekilde kullanılmaktadır. Gündelik işlerimizi kolaylaştırmaktadır.

 

NELER ELEKTRONİK ATIKTIR?

-Bulaşık makinesi

-Çamaşır makinesi

-Buzdolabı

-Elektrik süpürgesi

-Tost makinesi

-TV, Bilgisayar ve Telefonlar

"Kabul Et"e tıklayarak; sitede gezinmeyi geliştirmek, site kullanımını analiz etmek ve hizmetlerimizi geliştirmemize yardımcı olmak için cihazınızda çerezlerin saklanmasını kabul etmiş olursunuz.

ReddetKabul Et